tabung kereta :)

Friday, July 17, 2009

OH BRACES!





hmm...
mesti tertanya2 kenapa saya memilih topik ini
untuk entry kali ni...
hehe~

frankly, braces atau bahasa Melayu nya pendakap gigi
merupakan salah satu benda yang dekat dengan saya..
know why?

because i am also wearing it in this moment!
hehe...:)

oleh kerana terlalu banyak pertanyaan mengenai braces ini
diajukan kepada saya terutamanya kawan kawan yang di kasihi..
jadi...i proudly honour to post this very interesting topic!
(i hope so..ki3)

hmmm...
apa pandangan kamu semua bila tengok seseorang yang
memakai pendakap gigi??

ok!
sebagai seorang pemakai braces..
saya sering diajukan soalan ini..

1) kenapa pakai braces?
2) tak sakit ke pakai benda alah ni?
3) macam mana nak pakai ek?
4) mahal tak?
5) macam mana nak gosok gigi bila pakai braces?

yup!
ini hanya 1 per 100 dari soalan-soalan yang selalu saya
dapat..hehehe...

tak apa...
sekarang saya sudah menganggap diri saya ini sebagai
moderator sambilan untuk insan-insan yang mempunyai high
instinct untuk tahu tentang pemakaian braces ini...
kui3..:)

ok..
for most all...
pendakap gigi merupakan satu alat yang digunakan dalam
proses untuk mengatur struktur gigi yang tidak tersusun..

sebenarnya, pemakai braces memakai braces for many reasons
and purposes..
sebagai contoh...
kedudukan gigi yang tidak tersusun atau jongang.

personal experience.
saya memang teringin untuk memakai braces sejak dari form 2 lagi..
kerana struktur gigi yang agak tidak tersusun.
honest!
bukan jongang!
ngeh3..:)

tapi, disebabkan faktor-faktor yang menghalang..:)
jadi niat itu terpaksa dicancelkan walaupun oppointment pertama
sudah pun dibuat..

umum tahu bahawa kalau di hospital kerajaan...
Q nya mungkin dari perlis sampai johor..hehe...
tapi!
mungkin tidak bagi saya...

buktinya??
pada awal bulan 5 tahun 2007 saya sambung balik
oppoinment pertama masa form 2 dulu..
tapi i have to admit yang oppointment sebelum pakai ni
memang banyak kali...

perlu X ray struktur gigi..
ukur saiz gigi dan keluasan keseluruhan mouth structure..
refer untuk banding..
dan banyak lagi refer untuk benda lain..
dan pertengahan bulan 8, saya dah pun berjaya memakai
pendakap gigi..
tak adalah lama sangat kan?

kos?
overall RM 700.
RM 500 - braces
RM 200 - retainer

jenis pendakap gigi?
ada yang traditional braces.
clear braces.
gold plated.
smart bracket.
clear removable aligners.
dan banyak lagi..(boleh surf)hehe...

tempoh pemakaian?
bergantung kepada struktur gigi.
paling pendek tempohnya 6 bulan dan paling lama boleh
mencecah sehingga 6 tahun!
unbelievable?
just believe it dear!
ngeh3~

cara penjagaan?
dont worry..
2 jenis berus gigi khas disediakan untuk pemakai braces
dan boleh didapati di mana-mana pusat orthodontik..

penjagaannya agak complicated...
perlu sangat teliti dan cermat..


risiko dan komplikasi?

seminggu dua pertama pakai braces tu...
NO OFFENCE!
memang sakit.
imagine macam semua gigi kita bergoyang!
haha..hiperbola la plak...
but seriously...siapa nak kurus boleh la..
sebab dalam dua tiga minggu ni just boleh makan sup,
bubur dan sejenis dengannya je...

keropok lekor??
jangan mimpi...
buah-buahan?
cut in pieces! (kalau tak rajin, jangan berangan nak makan)
lalalalalala....

then post treatment every two or three months..
juga bergantung kepada gigi..
setiap kali rawatan susulan ni...pakar ortho akan ketatkan band
and akan rasa sakit la untuk 2 3 hari selepas itu...

hmmm...
mungkin dah terlalu panjang cerita pasal braces ni...
kalau ada apa-apa pertanyaan lagi pasal pendakap gigi..
bleh je nak QUE saya k..

insyaALLAH...
pertanyaan anda akan dijawab walau pengetahuan
tidak sampai ke dasar!
sharing is caring kan..
hehe..:)


41 comments:

Fairy said...

aha...sy mmg nk tnye bnyk soalan psl braces...tp sy cikitkan la ek....kukikuki gg sy bole la dikatekan agak jongang...dh la x teratur plak tuh...huk2 ari tu...sy dh pegi wat appointmnt tau...dh ciap sume la...x-ray...ukur2 sume tu...mse tu kalo x silap on 2005...smpi skrg pon x buat2 lg..huhu cedih...yg ni goven pnye la...pastu sy ingat nk pegi yg swasta plak,tp kne kumpul duit dlu...awk pki braces bape lame ek? kalo ade gastrik cmne ek?dktr ade bg petua x kalo nk pki braces tuh?kukikuki

scha said...

dear fairy..
timq ksh 4 da Q..

sblm tu fairy dr mn ek?
kalau ikut self experience sy..
wy ikot gov ni mmg kna bratur pnjg lah..
bertahun-tahun..coz mmg ramai sgt nak pkai bnda alah ni..huhu...
sy pkai ni kat pusat die... PUSAT ORTHODONTIK..
oppointment sy hnya mngmbil msa 3 bulan sahaja..g bulan 5, bulan 8 dah settle pkai smua..
alhamdulillah lah sbb xlama sangat..
kalu nak ikutkan procedure die..mmg akan lama sbnrnya...
cuba fairy cari pusat orthodontik kat area ngeri fairy..
kalu fairy dari kelantan, sy cdangkan kat pasir puteh..
hehhehehe...
kalu yg swasta mmg kos sgt lah tggi..
smpai beribu-ribu...
tempoh pemakaian braces ni bergntung kpd struktur gigi...
sy pkai dah 2 tahun dah...
kalu ada gastrik?hmm..sbnrnya braces ni x effect pun mna2 yg ada sakit apa2..
cma, pda awalnya, nk mengunyah tu sakit la gak...
tapi still ag bleh mkn sup, bubur ke..
petua dr dr...hmm..huhu..
bnyak la jgak..
lbh kpda nsht utk pnjgaan gg laa...
bla dah pkai braces, pnjgaan gg sgt perlu di titikberatkan..
sangat kena jaga...
mulut dan gg kna sntiasa bersih untuk elak plak..karies....
tp die ada berus gigi special laa..
hehe...
hmm..harap2 fairy dapat pakai dlm msa trdekat ni..: )
tq

Anonymous said...

hai..klu kt gov, jenis brces yg dorg bg suma sama ke or ada jenis2 dia? shichihebat@yahoo.com

QASEH said...

salam...saye sue..sue nak tnye, scha pakai braces ni dah bape lame?then wat kat pusat orthodontik ye? pusat tu ade kat setiap negeri ke?nak wat kat gov ni sampai beranak pinak pun blum tntu dah dapat pakai..then nak wat kat swasta..aduyaiii..then kan..kos die plak bape kat klinik orthodontik tu?kaler braces bleh plih ke?hehehehe..btw, sue btul2 need more xplanation from scha..email kat sue k..ni email..syuhaidah_5428@yahoo.com..tq..

scha said...

ok sue..t scha emelkan..he2..
tq utk soalan..

FazirahHanem said...

hi scha,
i need tha information on Pusat Orthodontik that you had mentioned.
Can you email me the details?
Btw,Im stay at KL.tq
my email is faz.hanem@gmail.com

Anonymous said...

salam..kalo gov,die ad sume jnis braces ke??

Anonymous said...

alamak ? skit ker ?tp klau nk jge die ssh x slame kte pkai 2 ?

timah said...

hai,saya nurul...
means awak buat dekat gov la eh?kira2 kan,bape kali g appoitnment tu b4 doc tu wat final decision yg awak boleh pkai braces?

harrypotter_sirius22@yahoo.com

Anonymous said...

hye,

sy pn nk tnya gak, ktner tmpt yg scha pkai 2...mhl sgt2 x cost nyer?cra pmbyaran plak cmner?
bleh wat ansuran ke @ pn lumpsum?
plzzz....

Anonymous said...

lupa plak,nnt email kat shahlyza19@yahoo.com.au...thanks scha...

mimie said...

hye... kat mane ye pusat orthodontik di area klang? klau kite pegi krajaan, ade jenis2 braces yg kite bleh pilih?

Anonymous said...

salam.. sy search2 pasal braces ni then, jmpe awk pnye ni.. nk tye pusat orthodontik 2 beze ej ngan government pnye ? sbb sy mmg nk pakai sgt, tp 2 la kan kos mahal.. parents agak berat jgk la.. nk try yang low2 tp owg ckp 2 la gvernment pnye mmg sgt9 mnunggu.. so ble x email kn sy sal explainationnye? tens.. zeeziey@yahoo.com

admin Komuniti Braces said...

jom ke Komuniti Braces.

Care Your Smile :)

Anonymous said...

salam..akak..yg dkt p.puteh 2 yg government ker??sye umur da 19 thun..ley lg x nk apply uat braces kt government punyer???bkn dye penting umur 18 thun ke bwah??sllu nyer government nie lme kne tggu bru ley psang braces 2..lam 2-3 thun..?klo kt husm 2 cmner kosnyer??mhl x kak??t akak email kt nie ek:
hanan_maira2410@yahoo.com

colourFOOLpelangi said...

hye.......juz nak tanye..mcm my teeth yang ade gap semacam ni leh gak ke gune braces.cuz mata dah sakit tgk gap kat gigi.gigi atas kat tengah tu dalam 2mm dah gap..gigi bawah..selang satu gigi kat depan tu ade gap.

Anonymous said...

salam scha...
really intrested on ur post..
u buat rawatan braces kt PUSAT ORTHODONTIK tu hospital kerajaan ke??
kos RM700 for overall cost eh??
murah la ek??
i pon nk pkai,tp xtaw nk g kt mne..
swasta sgt mahal,RM2000++
u stay mne??
neway,u pakai braces tu at what age??
now im 20 almost 21...
still dpr harge tu ke???
thanks for ur concern n reply... ;)

adam said...

Adam said...
salam...saye adam..sy nak tnye, scha dh bpe lame pki braces nie?then pusat orthodontik 2 ade kt setiap negeri kew ? Macamane gn kos die plak bape kat klinik orthodontik tu?kaler braces bleh plih ke? Sy btul2 perlukan explanation yg begitu detail from scha..email kat sy k..ni email..adam_novemberrain@yahoo.com atau bluejackpot90@gmail.com...tq..tolong emel sy secepat mungkin...

Anonymous said...

hey ,
i pun teruja plus excited sangat na pakai bnd alah ni .
you buad dkt hospital kerajaan yang mane yea ?
i stay kt melaka .
boleh tak you bgtao PUSAT ORTHODONTIK dkt melaka ?


* email i ; aireenristian@yahoo.com

Anonymous said...

hye..sy qeeyla..nk tny,PUSAT ORTHODONTIK tu kt mne ye law dkt trengganu??umor sy 16 skrg ni..mmg kos dye RM700 ke??

Julyana said...

akak, saya nak tanya. akak pakai braces dekat Pusat Orthodontik mana? Kalau dekat KL ada tak? Pusat Orthodontik kerajaan ke swasta?

e-mail: orchid_orth@yahoo.com.my

haZwAnIE said...

pusat orthodontik dkat mana???smua hspital krajaan ada ka?????
mmg dh lama dh tnggu nie....p dkt klinik krajaan...sya gigi jongang...
klau boleh nk buat scepat mngkin...papa pon email saya:
pinkgirl_shah@yahoo.com

Anonymous said...

salam.saye nk tnye,awak buat braces di pusat orthodontik mane ye?

CIK TIMAH said...

Pusat Orthodontik tu kerajaan ke ? kalau buatr dekat kerajaan kaler braces boleh pilih ?P kat ipoh ada tak Pusat Orthodontik

Anonymous said...

Pusat Orthodontik tu kerajaan ke ? kalau buatr dekat kerajaan kaler braces boleh pilih ?P kat ipoh ada tak Pusat Orthodontik

Anonymous said...

sya nk tanya..klu umurlebih drp 18 tahun..bole ke nk bt rawatan braces ni kt govern....then bpe cost dia??emel jwpan kt sini ye princess_sona12@yahoo.com..Tq

Hajar Ruslan said...

sye aja nk tnye yg 700 tu kerajaan ker swasta...sye ade bakal memakai braces..

fizah said...

hye... sy baru je pakai braces sebulan.. tapi,selalu hidup dalam ketakutan sbb baru-baru nihh sebatang gigi garham terasa goyang (boleh dirasa dgn lidah) hmm..
nk tnya pendapt laa..
perkara biasa ke gigi goyang akibat pemakaian braces???

scha said...

hajar :: ye, rm700 tu kat kerajaan :) tp skg kena beratur pnjg la tgu turn.huhu

scha said...

fizah :: fizah jgn risau..biase kite akan rasa gigi begoyang, sbb proses gigi tgh bergerak utk tersusun...tp dktor pesan kan jgn main gigi n braces ngan lidah?huhu...sebab nnt akan efek kat strukutur gigi kite...tp lau fizah rasa tak selesa, lebih baik g jmpa n tnya dktor..:)

Ain said...

scha, boleh tahu tak kat kuala terengganu kat mana eh pusat orthodontik? :)

niniey fansury said...

Assalamualaikum Scha! saya betul2 teruja baca entry awk yg ni.....sbb pe, sbb sy pun bakal pakai braces..insyaallah, tp masih berkira2 utk pakai bende alah tu....huhu...sbb kos la pe lagi kan...sy bt appointment kt hukm..awk bt kat mana ek kos nye rm700? leh share x? tq...ni emel sy, harap dpt reply dr awak...:) ninieyfansury@yahoo.com

Anonymous said...

salam....yg dkt p.puteh 2 yg government ker??sye umur da 20 thun..ley lg x nk apply uat braces kt government punyer???bkn dye penting umur 18 thun ke bwah??klo kt husm 2 cmner kosnyer??mhl x??t email kt nie ek:
misspipopo@yahoo.com

Anonymous said...

salam..nk tnya sya pun dah pkai braces....
mcam mna kita nk jaga retainer tu dan mcm mna nk cuci dia???adakh guna brus baby @ kain...n ubat gigi doc sya kta xel0k gna...s0 bleh x klu scha gtau mcam mna pnjagaan nya....btw tq.....

Anonymous said...

salam...nk tnya mcam mna pnjagaan retainer n cara nk cuci retainer???

addeen ellina said...

salam, saya x pakai braces or retainer...
but lately.. gigi taring atas saya yg belah kiri ny seakan bergerak n membuatkan gigi sebelahnya beranjak ke belakang.. adakah dia akan effect gigi saya?? adakah sy perlu pakai braces??

FATIN NABILA NASIR said...

assalam saya nak tyer..pusat orthodontik kat melaka kat ner yer??cmner nak apply wat braces tuh??please email me as soon as posibble..tq....
miss_nyum@yahoo.com..

Adam Shatubii said...

assalamualaikum. rm700 jer utk pasang braces?? kalau macam saya, gigi atas je nak pasang braces agak agak berapa ek??

Anonymous said...

salam, akak saya nak tanya akak buat braces kat pasir puteh tu dekat mana ya? maksud saya klinik apa and area pasir puteh tu dekat mana. harga dia rm700 only ke ada tambahan lagi? really need to know ASAP :)
aliasdaughter@yahoo.com

Anis Ankasha said...

waeyo ... shock la pasal nih... ermmm , okay ,,, saya nk tanye , 700 tu dekat klinik mane e ?
thanks , ur blog is the best
insyaallah jawab

hairul888 said...

kesian ramai nak wat braces kat terengganu darul imang... tunggu dr balik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tabung kereta :)